søndag den 24. november 2013

Diskussionen om exit polls helt forfejlet

Journalister praler gerne af hvor gode de er til at se sager fra flere sider. Dog har diskussionen om exit polls i forbindelse med kommunalvalget forleden været helt forfejlet.

DRs vurdering, baseret på en tidlig exit poll, blev stærkt kritiseret da den viste sig at pege helt forkert i forhold til valgets slutresultat.

Det kan have MANGE årsager.

For det første LYVER mange når de bliver spurgt om hvilket parti de har stemt på. Det gælder blandt andet dem der stemmer på Dansk Folkeparti, og har også til dels været et af Enhedslistens udfordringer.

For det andet STEG valgdeltagelsen. Man kunne næppe fortænke socialdemokrater i at tage afsted når det så endnu mere sort ud, vel? :-)

For det tredie, så er der ingen opskrift på en pålidelig exit poll.

Lad os lige tage det sidste først. Når du laver en analyse med et par tusinde deltagere, fratrækker den statistiske sandsynlighed for løgn, dernæst den demografiske fordeling, og derefter skal kokkerere det hele om til landsresultater, så er der SÅ mange usikre faktorer, at det handler om RENT HELD at ramme helt plet.

Det er ikke raketvidenskab. Tværtimod er det såre naturligt, at Socialdemokraterne rent faktisk kan have fået stor gavn af den dårlige forudsigelse. At deres partiformand så nok er såret på stoltheden over at have holdt en tale alt for tidligt, er bare endnu et bevis på, at hun ikke aner spor om de usikkerheder der i forvejen er forbundet med exit polls.

Mod dumhed - og manglende politisk sans - kæmper selv guderne forgæves. :-)

3 kommentarer:

Flóvin Bloggar sagde ...

"For det tredie, så er der ingen opskrift på en pålidelig exit poll."

Er exit polls værre end almindelige meningsmålinger?

Henrik V Blunck sagde ...

Exit polls har den egenskab at folk svarer ansigt-til-ansigt. Sandhedsværdien har vist sig større ved enten skriftlige eller online undersøgelser.

Et spørgsmål om statistik, ikke bedre eller dårligere. :-)

Henrik V Blunck sagde ...

Nej, floskler er jo 'store ord' - det er statistik og sandhedsværdier jo ikke. Det er lavpraktiske begreber i politisk analyse.

Man skal huske, at det at analysere ikke burde handle om KUN at viderebringe sin egen mening, men at danne sig et overblik over hvordan trends udvikler sig.

Om exitprognoser kunne denne artikel være relevant: http://www.dr.dk/Nyheder/Politik/KV13/Artikler/Hele_landet/2013/11/19/173626.htm.