tirsdag den 28. april 2015

Femernforbindelsen godkendt

Det er yderst opmuntrende, at vi her til aften kan høre, at kansler Angela Merkel siger, den tyske regering bakker op om Femernforbindelsen. Alt andet ville også være vanvittigt.

Danmark har brug for en fast forbindelse som denne, helt ligesom Europa har brug for denne tunnel. En tunnel er endda en god løsning frem for en bro, fordi den gør forbindelsen mindre følsom over for dårligt vejr. Storebæltsbroen er jo lukket til tider, både pga nedfaldende is og/eller alt for stærk vind. Den slags undgås ved en Femern-tunnel.

Det er derfor en festdag i den forstand, at såvel Lolland som Falster vil få stor gavn af, at komme på landkortet. Det vil give helt nye muligheder for området, og det er jeg også sikker på, at borgerne sydpå vil opdage, når forbindelsen er etableret.

tirsdag den 21. april 2015

En lang og opslidende valgkamp

Vi må straks erkende det. Folketingsvalget 2015 bliver spændende af flere grunde.

Primært fordi enten Venstre eller Socialdemokraterne vil få en ny formand afhængig af hvilken blok der 'vinder' magten.

Sekundært fordi det er stærkt opslidende for regeringen at skulle besvare alle de spørgsmål som netop nu bliver stillet rundt omkring. Debatten om løftebrud er naturligvis kommet op til overfladen, nu hvor folk tænker: "Hvad lover de? Hvor meget af dette vil de holde?"

Yderligere er der ingen tvivl om, at det kunne være politisk klogt at udskrive valg på et tidspunkt hvor Nationalpartiet ikke er kommet i mål endnu. Både Alternativet og et Nationalparti vil stjæle stemmer, som regeringen har hårdt brug for, hvis de vil hale ind på Venstres forspring i meningsmålingerne.

Alt i alt en rigtig spændende situation, men rigtig svær at håndtere, hvis først de dårlige sager får lov til at bide sig fast hen over sommeren... Alle ved jo, valget senest skal være 15. september 2015, og statsministeren har for længst mistet muligheden for at tage oppositionen på sengen. Alle er klar til valgkamp, og det eneste spørgsmål ingen kender er hvornår der trykkes på knappen...

lørdag den 11. april 2015

Mistillid til Bjarne Corydon velbegrundet

Når man i går kan læse, at et vigtigt notat er blevet holdt skjult op til salget af DONG til Goldman Sachs, så er der grund til at råbe et alvorligt STOP over for en regering, som tydeligvis har overtrådt den ramme, der altid bør gælde for en regering der skal administrere det guld skattebetalende borgere har overdraget dem at håndtere. Læs selv artiklen her: http://politiken.dk/indland/politik/ECE2623786/afgoerende-notat-om-dong-salget-holdt-skjult/.

Der var mange, der havde råbt vagt i gevær, men regeringen valgte at overhøre disse, og løb frem imod et salg i et tempo, som gjorde, at man næsten kunne tro Bjarne Corydon var på vej videre til et direktørjob, ligesom Anders Fogh Rasmussen tidligere smuttede til generalsekretærjobbet i NATO. Uden i øvrigt ellers at sammenligne de to, for det var jo ikke mismanagement der lå til grund for Anders Foghs beslutning, men derimod nok et behov for luftforandring efter mange år i VKO-samarbejdet.

Det bliver spændende at se om partierne kan have tillid til Bjarne Corydon efter dette...

fredag den 10. april 2015

Konkurrenceevne - mere end løn

Sjovt nok er en del borgerlige politikere fokuserede på danske lønninger. "Den menige arbejder er for dyr" høres så tit, at man fristes til at spørge om den der stiller spørgsmålet overhovedet forstår hvad han/hun spørger om.

Først lidt sammenhæng. Ecco forsøgte på et tidspunkt at eksportere syningen af deres sko til Kina. Kvaliteten blev så dårlig, at man var nødt til at trække produktionen tilbage. En af manglerne blandt udenlandske arbejdere er deres mangel på omstillingsevne. Hvis der opstår sygdom kan man, traditionelt, ikke omstille sig. Fokus er jo primært på, at få den billigste arbejdskraft, så output prioriteres højere end alsidighed, fordi alsidighed kræver uddannelse, som koster penge i form af mindre output. Med andre ord: skrankepavens mareridt, fordi det ikke kan kaldes optimering i regnearket... :-)

En gammel kammersjuk fra handelskoletiden skrev "Det tror jeg ikke de mener på slagteriet i Ringsted i dag ..." efter jeg havde skrevet følgende til Claus Hjort Frederiksens forslag om, at danskerne skulle gå ned i løn:

Ja, hvis .. Men vinklen er forkert. DK har mere at byde på end udenlandske arbejdere
Konkurrenceevnen er ikke nær så dårlig hvilket de sorte tal på bundlinjerne viser. :-)
Hvis'et relaterede til, at nettolønnen godt kunne blive den samme, men at man således skulle mindske offentlige udgifter.

Se, slagterkniven er det ENESTE de borgerlige formår. Og før du betvivler min holdning, så vil jeg bede dig læse artiklen, for der er flere pointer i dette.

Først og fremmest, direktioner. Alt for mange er fantasiløse. De skaber nogle resultatkontrakter, som alene er baseret på måltal i en afsondret periode. Disse tal er ikke baseret på hverken konsolidering af virksomheden via investering og optimering af anlægsaktiver, men alene fokuserende på driftsindtjening. Når målet nås, kan man se store bonusudbetalinger, som er væsentligt højere end de bonusser på lønandele man vil give til dem som faktisk har været medvirkende til at skabe dette positive resultat. Første pointe.

Næste pointe: regnskabet for f.eks. Danish Crown kan ses her: http://www.danishcrown.dk/lib/file.aspx?fileID=958. Bemærk i note 3, at ud af samlede lønomkostninger på 6961 mio udgør administration 883 mio, for slet ikke at tale om, at note 4 påviser, at afskrivninger af materielle og biologiske aktiver udgør 1,3 mia.

Vi skal lige have lidt baggrund til denne pointe. Enhver kan sige sig selv, at det er ikke spor interessant at sælge ribbenstege til 30,-/kg, hvis du kan sælge pålæg til det femdobbelte, vel? Ligeledes er afskrivning af biologiske aktiver en indikator af, at man ikke har optimeret produktionen. Hvis en bestyrelse, direktion og repræsentantskab, der ifølge note 3, trækker 36 millioner kroner, er de ganske enkelt ikke deres penge værd, hvis ikke det vækker til alvorlig eftertanke.

Hvis danske slagterier - uanset om det måtte være Tulip eller Danish Crown - havde større selvkritik, så ville de indse, at nogle produkter bare ikke lever op til ordentlig fødevarestandard. Det er røvkedeligt, og industriproduktion, der bare ikke sælger. Og så er løsningen ikke kun at undskylde sig med den manglende eksport til Rusland, men at begynde at kigge nøgternt på tallene. Og på ens reklamer, hvilket så især gælder Lip vs. Tulip. Det er reklamer som bevæger sig nede omkring Luffes grimme ord i L'easy-reklamerne, og det burde være en marketingsafdelings fornemste opgave, at finde et ordentligt reklamebureau i stedet for at tro, at det alene er en beskæring af slagternes løn, der kan skabe en løsning.

En væsentlig pointe er nemlig, at slagteriarbejderne de seneste årtier har måtte holde for mange gange. Det er bestemt ikke kun stewardesser der har prøvet at gå ned i løn. Slagteriarbejderne har fået regneark og powerpoint-præsentationer af, at hvis 'bare' de gik x-xx% ned i løn, så var arbejdspladserne sikret, og de har skrevet under på det gentagne gange. I naiv tiltro til, at økonomernes forudsigelser ville sikre dem - på langt sigt.

Samlet set er det min påstand, at hvis man ser på succeserne - Langelænder, Store Claus og andre gode ting - så kan man nå langt. Hvis man fortsætter med den traditionelle produktion med lave avancer, så saver man den gren over man selv sidder på. Det er smaddersynd for de 20.000+ der arbejder i den ene virksomhed jeg konkret kiggede på, hvis fantasien ikke rækker til mere... :-)

Ideer skal naturligvis analyseres, det indrømmes, men da debatten netop blev dirigeret hen på slagteriarbejderne, så tror jeg ikke det er denne gruppe man burde kigge på. De har for længst givet køb på så mange områder, og bezzerwissere kommer ikke langt når de hakker på denne befolkningsgruppe.

Pointen jeg oprindeligt kom med handlede om, at når Claus Hjort havde det forslag han havde, så kunne Venstre selv komme med et beslutningsforslag om, at MF'ere gik 15% ned i løn for at vise vejen. At forholde sig til dette må være, at tage ham på ordet. Det var ham selv der kom med forslaget her: http://www.bt.dk/politik/venstre-danskerne-skal-have-mindre-i-loen.

God weekend til alle. :-)

tirsdag den 7. april 2015

Scoop for Nationalpartiet: Yahya Hassan går ind i politik

Politik handler ikke altid om hvem vi er enige med. Nogle gange bør politik også handle om, at anerkende andre for noget, som kan blive en gevinst for dem. Nyheden om, at Yahya Hassan går ind i politik er en sådan nyhed.

Det er et kæmpe scoop for det lille parti, som ellers har måtte kæmpe ganske voldsomt for at nå de nødvendige 20.000 underskrifter for at blive opstillingsberettigede til Folketinget.

Det er et væsentligt skridt på vejen at få en person som taler klart dansk, og han skal da ønskes held og lykke med sit nye valg af karriere.

fredag den 3. april 2015

Mai Mercados kronik

Hvis du ikke allerede har læst Mai Mercados kronik, kan du gøre det herfra: http://www.b.dk/kronikker/kristendommen-er-bedre-end-islam.

Jeg troede faktisk, at Mai var vores første politiske talent, om hvem vi ville kunne konstatere, at hun brugte hovedet hver gang - og FØR - hun talte. Hun har hidtil, mig bekendt, ikke trådt ved siden af, før nu.

Den første fodfejl er, at hvis kristendommen var så fantastisk, så kunne hun jo bare have talt om alle velsignelserne? Hun, og øvrige borgerlige politikere er jo gentagne gange - og med en vis rette - blevet irriterede over, at den nuværende regering altid svarer med påstande om hvad den tidligere regering gjorde, når svarene ikke tages imod af journalister.

Selvom skriftkloge vil vide, at kristendommens overlegenhed bl.a. hentes ud fra principperne i ApG 4:12 m.fl., så er det stadig ikke noget politikere bør forholde sig til. I et ideelt samfund, er religionen en personlig sag, hvilket Mai også indleder sin kronik med at mene ...

Hvorfor gik hun overhovedet i gang med at tale om islam, hvis emnet skulle være kristendommen? Hun burde jo vide, at hun kaster ved til bålet med denne udtalelse...

Hvor står hun i forhold til Paulus' ord om, at kvinder skal tie i forsamlinger, hvis Mai nu har fundet de skrifttro briller frem? Hvordan vil de konservative så forholde sig til homoseksualitet, og andre af de mange andre antikverede ting som skinner ud af det såkaldte nye testamente?

Interesserede kan jo gå over på min blog Kristendommens mangler hvis de vil have yderligere viden om kristendommens mangler. Næppe en side der vil interessere Mai Mercado, der nu gør sig til en selvudråbt halleluja-kristen, og lettere ironisk kunne man fornemme en vis Carola-buldren i de politisk tomme tønder, hvis det er denne stil hun vil føre i Folketinget.

Det vil kræve en vis styrke at komme stærkt tilbage til det søde billede man normalt ser efter sådan et faux pas.

Fortsat god påske til alle. :-)