torsdag den 16. marts 2017

Det hollandske valg - spin-alarm

Der må dømmes spin-alarm når man vil tolke det hollandske valg derhen at det enten handler om for eller imod EU. Det er den diskurs EU ønsker. Når man dernæst vil tolke det som et svar på intolerancen fra Wilders, så er det den diskurs eliten vil have.


En decimering af det hollandske socialdemokrati fra 38 til 9 pladser i parlamentet en historisk lussing. Det siges, at det til dels nok skyldes, at de lavede en koalition med den borgerligt-liberale Rutte-regering. Der er også den simple forklaring, at hollænderne har skiftet mening ved at stemme anderledes end sidst. Hvordan de hollandske politikere nu vil forvalte den nye parlamentariske situation bliver interessant at følge, og vil afgøre om blødningen standses, eller om det næste valg også ender med protest-stemmer.

Selvom danske meningsmålinger ikke peger i samme retning, i nogle målinger en lille fremgang, så skal Socialdemokraterne passe voldsomt på med at støtte den sorte politik som den nuværende Lars Løkke Rasmussen regering står for.

For meningsmålinger kan tage fejl, og har gjort det i nyere tid.

Befolkningerne lader sig ikke styre af meningsmålinger. Hvis tusindvis af danskere har skiftet mening efter Lars Løkke Rasmussen dannede sin VLAK-regering, så er min påstand, at det ikke rykker spor hvordan meningsmålingerne spår vinder- eller taberchancerne for enten regering eller opposition.

Mange glemmer nemlig at nævne, at politikerlede får folk til at blive polariserede i deres stemmeafgivning. De vil enten yderligere til højre eller yderligere til venstre, når de mister tilliden til de partier, de hidtil har stemt på - og man kan i det 21. århundrede ikke sige, at folk ikke er parate til at springe over den traditionelle blå/røde skillelinje, idet denne linje på flere politikområder er udvisket, hvis man sammenligner partierne med deres standpunkter for bare 20-30 år siden. For slet ikke at tale om de partier, som er etableret i nyere tid, som har nye måder at gøre tingene på, og som ikke helt har ladet sig sætte i bås som de etablerede partier har ønsket.

Så der er mange tolkninger af det hollandske valg, alt sammen gode bud på årsager. Men når man parallel-tolker til andre europæiske lande begår man en væsentlig fejl. Dels fordi mange ikke erkender, at de kaster deres egne holdninger ind i ligningen, men også fordi mange vælgere er ved at blive immune over for besserwissernes argumenter - og det ses i stemmeafgivningen...

Ingen kommentarer: