søndag den 6. januar 2013

Spekulation om ministerrokader

Netop nu har flere medier spekuleret om der vil ske en ministerrokade i 2013. Den slags spekulationer er altid svære at sige noget fornuftigt om, men jeg vil gøre et helhjertet forsøg på at præsentere hvordan jeg mener det politiske billede ser ud lige nu.

Først og fremmest er regeringen rigtig ilde stedt når det gælder de nuværende meningsmålinger. Der mangler stabilitet i manges perspektiv. Her tænker jeg ikke på krisen, som alle alligevel taler alt for meget om. Det handler om politisk stabilitet. Der mangler holdninger der forbliver de samme.

I dét perspektiv er beskæftigelsesminister Mette Frederiksens udmelding om, at man formodentlig ikke vil kunne spare 3 mia ved en kontanthjælpsreform første skridt i retning af at genoprette en del af den troværdighed man har tabt i forhold til Socialdemokraternes kernevælgere.

En ministerrokade så kort tid efter Elbæks afgang vil sende de helt forkerte signaler, og vil stensikkert blive brugt af oppositionen til at påstå, at regeringen er kørt træt. Det vil være et selvmål af dimensioner. Medmindre, og dette er et naturligt forbehold i en omskiftelig tid hvor ministre nogle gange dummer sig mere end vi nogensinde troede muligt, at der viser sig en NY skandale.

En ministerpost er ret ligegyldig, medmindre ministeren enten viser sig at være helt speciel eller dybt inkompetent. De fleste kan på middelmådigheden køre en ganske normal ministerperiode uden de helt store udfald, hvis de lærer at samarbejde godt med embedsmandsapparatet. Der skal holdes lidt åbningstaler ved festlige lejligheder, og der skal gives et par interviews når den evigt nysgerrige presse får fat på en sag. Men ellers er ministerarbejdet relativt nemt at forholde sig til.

Man skal nemlig huske, at der er stor forskel på at være minister og direktør i et privat firma - selvom nogle spindoktorer gerne vil have det til at fremstå identisk. Deres opgave er jo at fremme ministerens karrieremulighed når ministerbilen skal afleveres efter et valg...

Når en minister dummer sig ryger han jo bare tilbage som menigt medlem af Folketinget. Der er ingen kolde tæer i rumpetten som i det private erhvervsliv, vel? :-)

Ordet ministeransvar træder jo kun i kraft hvis personen ikke har et godt forhold til sandheden. Siger ministeren den sandhed han kender, så kan han allerhøjst få en næse, og en reprimande i pressen. Han ryger jo ikke i spjældet som tilfældet kan være hvis han bedrager en bestyrelse, og måske ifalder et ansvar som hvis pressen misinformeres som vi ser i pressen når aktiekurser søges påvirket ved fejlagtige informationer.

Så alt i alt, når ministerrokader skal vurderes er mit gæt, at statsminister Helle Thorning-Schmidt, såvidt muligt, vil forsøge at køre et stabilt kabinet, og vil søge at få langt bedre meningsmålinger før hun nogensinde begynder at tænke tanken. Om vi til den tid kunne se en Villy Søvndal skiftet ærefuldt ud efter lang og tro tjeneste i 2014 er ikke til at vide. Der vil jo, ganske naturligt, ske nogle diskussioner i kulisserne hvor folk bliver hørt med hensyn til ønsker og tanker den dag en ministerrokade er i perspektivet.

Men 2013 bliver der ingen ministerrokader medmindre det, som sagt, bliver nødvendigt hvis en minister dummer sig lidt for meget. :-)

Ingen kommentarer: