onsdag den 28. marts 2018

Om åbenhed i PET over for befolkningen - har Søren Pind ret?

Tirsdag aften var Søren Pind fremme med et tweet om åbenhed i PET, som du selv kan læse herfra: https://twitter.com/sorenpind/status/978710125354668033. Han skrev følgende:
Et forhold til befolkningen? PET skal ikke ha’ noget forhold til befolkningen. PET skal sikre Danmark og gøre det uforstyrret, diskret og bag lukkede døre under parlamentarisk kontrol


Du kan læse artiklen Søren Pind reagerede på herfra: https://www.dr.dk/nyheder/indland/tidligere-pet-chef-der-skydes-med-spredehagl-i-scharf-sag.

I artiklen på DR online kan du læse hvordan den tidligere operative chef i PET, Hans Jørgen Bonnichsen, gør opmærksom på følgende:
Jeg føler faktisk, at der skydes med spredehagl. Man spreder sig unægteligt meget vidt med informationer, der for folk, som interesserer sig for PET, er helt åbenbare. Risikoen ved at skyde med spredehagl er, at man en gang i mellem rammer plet, men jeg har svært ved at finde det område, hvor de kan ramme plet, siger Hans Jørgen Bonnichsen, der har læst anklageskriftet.

Og endvidere:
Man skal passe på, at man ikke gør efterretningstjenesterne til et mysterium. Det vil skade bestræbelserne på at sikre et godt forhold til offentligheden og offentlighedens tillid og skade det gensidige bolværk mod de trusler, vi står over for, siger han og forklarer, at man nemt kan skade forholdet, når man er så vidtgående i et anklageskrift mod en tidligere chef.

Det er værd at notere sig, at Hans Jørgen Bonnichsen i forvejen gør opmærksom på, at man naturligvis aldrig skal afsløre hemmelige oplysninger hvis ikke dette er koordineret med de udenlandske partnere man omtaler, så der er IKKE bare tale om alene at forsvare Jakob Scharf.

Hvis man drager en parallel til private virksomheder først, så har kommentatorer (bl.a. Niels Lunde) flere gange fremhævet på bl.a. TV2 News hvordan et selskab som Mærsk har draget stor fordel af at åbne sig over for befolkningen. Uanset hvad man selv måtte mene om Mærsk som koncern, så var de præget af en elitisme, som gjorde, at mange holdt sig fra aktien, fordi man ikke følte den åbenhed, som man ellers typisk oplever hos alle børsnoterede virksomheder. Dén åbning har været til stor gavn for virksomheden, og i dag er der langt flere enkeltpersoner, som har inddraget Mærsk i deres portefølje.

På lignende måde handler Bonnichsens kommentar jo ikke om teselskaber og kaffeslaberads med befolkningen, men om, at efterretningstjenester i dag må supplere de efterretninger de kan hente ad overvågningsvejen (enten via rum-/telefonaflytninger eller digital aflytning af datakommunikation) med de oplysninger, som befolkningen kan bidrage med.

Hvordan opnår man så det, hvis man ikke i forvejen signalerer, at man i begge tjenester - PET og FET - er parat til at lytte?

Hvis alle bøger - og det gælder måske især kriminalromaner - skulle underkastes en vurdering af hvornår noget ER fantasi og hvornår noget er tæt på virkeligheden, så mistes det man i udlandet kalder "the element of surprise" fra mange spændende bøger.

Teksten fortsætter under denne supplerende tekst:

Hvis du i øvrigt ikke har læst artiklen med anklagen og de 28 såkaldt problematiske passager, så kan du læse dem herfra, ligeledes fra DR Online på webadressen: https://www.dr.dk/nyheder/indland/dokumentation-anklagen-mod-scharf-og-28-problematiske-passager.


Når man har læst de 28 problematiske passager, er man nødt til at trække på smilebåndet. Jeg har læst en del om specialstyrker og efterretningstjenester, herunder informationer lige siden den daværende Ekstra Blads-journalist Kenan Seeberg frigav oplysninger om det såkaldte Echelon-projekt - meget lig det Snowden senere frigav oplysninger om. Eneste forskel var så bare, at det ene projekt handlede om, at aflytte alle os andre, mens Snowden kunne berette, at man også aflyttede signe egne borgere fra USAs side... :-)

Nogle gange skal man som politiker bare holde mund. Dette er præcis en sådan sag. Ligesom man med Jægerbogen gik galt i byen, så er det nok kun forlaget, som griner hele vejen til banken, for Syv år for PET har næppe solgt så godt, som efter det pludselig kommer på alles læber.

Anyway, hvis en Venstre-løve som Søren Pind nu pludselig brokker sig over udtrykket "et forhold til befolkningen", så kunne det godt lugte lidt af, at Søren har haft en smule for travlt, da han reagerede med sit tweet. Jeg har altid set Søren Pind som et frisk pust i det demokratiske maskineri, også selvom jeg talrige gange har været endog meget uenig med ham, men denne gang slår han enhver forventning om, hvad man ikke bør gøre, hvis man vil tages seriøst.

Men jeg er da nysgerrig på hvad du, kære læser, tænker, så smid gerne en kommentar.

God påske til alle bloggens læsere. :-)

Ingen kommentarer: